PHEV ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
Q) JE LI BATERIJA POKRIVENA JAMSTVOM?
A) Da. Dodatno na standardno jamstvo vozila, naše EV baterije imaju osam-godišnje jamstvo.
Q) KOJA JE AUTONOMIJA PHEVA?
A) Koristeći samo električni motor, PHEV ima autonomiju do 48 km. PHEV također koristi Ingenium benzinski motor kako bi podržao puno veću autonomiju, na isti način kao i ostala vozila s konvencionalnim motorom.
Q) MOGU LI PUNITI MOJ PHEV NA KIŠI?
A) Da. Sigurnost procesa punjenja PHEVa je potpuno osigurana.
Q) MOŽE LI NACIONALNA MREŽA PODRŽATI POTRAŽNJU?
A) Električna mreža može lako podnijeti punjenje električnog vozila, koja se većinom odvijaju noću kada je opterećenost mala. Mi, i ostali proizvođači automobila, radimo s vladama i dobavljačima energije kako bi osigurali stabilnost napajanja.
Q) JESU LI ELEKTRIČNA VOZILA SPORA U ODNOSU NA BENZINSKA I DIESEL VOZILA?
A) Ne, daleko od toga. Električni motori stvaraju trenutni i potpuni okretni moment iz mirovanja, što rezultira sa zadivljujućom reakcijom i vremenom ubrzanja. Range Rover PHEV ubrzava od 0-100 km/h za 6.7 sekundi.
Q) JESU LI ELEKTRIČNA VOZILA SIGURNA?
A) Da. Svi novi modeli zadovoljavaju iste stroge sigurnosne standarde kao svako drugo vozilo.
VRSTE ELEKTRIČNIH VOZILA
Koje vrste EV postoje?

• ICE: Motor s unutarnjim izgaranjem - Internal Combustion Engine (ICE) je toplinski motor u kojem nastaje izgaranje goriva pomoću oksidanta (obično zraka) u komori za izgaranje koja je sastavni dio kruga radnog fluida.

• MHEV: Koristi Belt Integrated Starter Generator i bateriju za skupljanje energije prilikom ubrzavanja.

• HEV: Kombinacija motora i električnog motora. Baterija se puni pomoću motora i regenerativnog kočenja.

• PHEV: Kombinacija motora i električnog motora. Baterija se puni pomoću vanjskog izvora i također preko regenerativnog kočenja.

• BEV: Bez konvencionalnog motora. Električni pogon punjen samo preko vanjskog izvora i regenerativnog kočenja.

Koja vrsta električnog vozila je PHEV P400e?

Land Rover P400e je Plug in Hybrid Electric Vehicle, što znači da ima konvencionalni motor s izgaranjem i snažan električni motor koji rade paralelno. Električni motor je pogonjen visoko naponskom baterijom s velikim kapacitetom koja se može puniti preko vanjskog izvora i biti ponovno napunjena pomoću regenerativnog kočenja tijekom putovanja. Veliki kapacitet baterije omogućava da vozilo vozi kao potpuno električno vozilo do 48 km* nakon cjelosnog punjenja, što bi bilo dovoljno za većinu redovitih putovanja dnevnih i školskih rute.

*Službene vrijednost EU testova. Samo za usporedbu. Realne vrijednosti mogu se razlikovati.

PHEV VOZILA
Je li klima utječe na bateriju?

Na visokim temperaturama, autonomija je smanjena jer se enerigja koristi za hlađenje baterije. To utječe na trajanje baterije samo ako ova ekstremna vrućina traje jako dugo vremena. Slično, na jako niskim tempoeraturama, autnomija je smanjena jer se energija koristi za grijanje baterije. Baterije se mogu čuvati na -40℃ ali prije vožnje moraju biti uključene i ugrijane na -20℃.

Je li baterije propadaju tijekom vremena kao i u ostalim uređajima?

Ne, one ne propadaju tijekom vremena. EV baterije mogu se puniti tisućama puta s malim pripadanjem.

Je li se baterije trebaju redovito mijenjati?

BEH i PHEV baterije obično imaju jamstvo osam godina, što je značajno duže od standardnog jamstva vozila.

Koje su glavne pogodnosti PHEV vozila?

PHEV pruža puno pogodnosti Električnog vozila kao što su rafiniranost, mali troškovi korištenja i nula emisija na ispuhu tijekom kratkih redovitih putovanja, istovremeno omogućavajući fleksibilnost konvencionalnog motora s izgaranjem za dulja putovanja bez potrebe za punjenjem. Kombinacija motora s izgaranjem i električnog motora također znači da vozilo može isporučuti snagu, moment i performanse uobičajene za konvencionalne motore s velikom zapreminom.

Zašto bih htio plug in hybrid električno vozilo?

PHEV pruža puno pogodnosti električnog vozila kupcima kojima potpuno električno vozilo ne bi bilo odgovarajući izbor. Sa sve većom isporukom struje iz održivih izvora, električni auti također pružaju ekološke pogodnosti u odnosu na tradicionalne motore s izgaranjem goriva. Ovo je osobito bilo prepoznato od vlada diljem svijeta s puno dostupnim pogodnostima kako bi smanjile prodajnu cijenu i oporezivanje službenih auta. Ovo, zajedno sa smanjenim troškovima korištenja električnog vozila, stvara uvjerljiv financijski slučaj za puno ljudi, istovemeno radeći kao vozilo s konvencinalnim motorom s izgaranjem kada je potrebno.

Koji su nedostatci posjedovanja plug-in hybrid električnog vozila?

Najveće pogodnosti PHEVa imati će vlasnici koji mogu koristiti vanjsko punjenje za značajniji dio njihove kilometraže. Dok se duža putovanja mogu izvršiti bez bilo kakve potrebe za vanjskim punjenjem, potrošnja goriva vozila na ovim putovanjima biti će usporediva s potrošnjom vozila s konvencionalnim motorom nakon trošenja početnog punjenja, iako je zadržano rezidualno punjenje kako bi se pružila električna podrška motoru s izgaranjem kada je potrebna puna snaga.

Mogu li birati je li moj plug-in hybrid radi kao Električno vozilo?

P400e ima EV način koji može birati vozač i koji će prebaciti vozilo u potpuni EV rad, međutim sustav će uključiti benzinski motor ako vozač zatraži više snage nego ona koja je dostupna samo preko električnog motora, ili ako se punjenje baterije spusti ispod nedovoljne razine za dalji rad, EV način rada biti će raspoloživ u rasponu do 48 km, ali biti će smanjen u slučaju jake potrošnje, kao na primjer prijevoz tereta, vuče, velike brzine ili off road korištenja.

Mogu li birati da moj plug in hybrid radi kao Električno vozilo?

InControl Remote Aplikacija dostupna je za EV vozila s poboljšanom funkcionalnošću. Aplikacija omogućava korisniku da prekine ili započne punjenje, upravlja brojačima polaska (prekondicioniranje unutrašnjosti u određeno vrijeme), upravlja tarifama za punjenje i postavljanjem maksimalnog stanja punjenja. Aplikacija je također u mogućnosti poslati upozorenje ako je utičnica za punjenje silom uklonjena, punjenje je prekinuto (nedostatak napajanja). Vozilo može također poslati podsjetnik za punjenje ako je ostavljeno na poznatoj lokaciji za punjenje.

PHEV AUTONOMIJA
Hoće li PHEV imati dovoljno autonomije za moje putovanje?

Kao HEV, izvor energije je motor s unutarnjim izgaranjem, PHEV baterija ili njihova kombinacija, što može biti odabrano ručno ili automatski. Samo s baterijom, autonomija može biti do 48 km/30 milja.

Koji čimbenici utječu na autonomiju?

Prilikom vožnje na višim ili nižim temperaturama, korištenje sustava za grijanje ili hlađenje potrošit će brže bateriju i smanjiti (EV) autonomiju vozila. Dinamična vožnja će također brže smanjiti punjenje baterije i isto tako EV autonomiju vozila.

Kako mogu optimizirati potrošnju goriva i punjenje baterije?

Kada je u default načinu vožnje (Parallel Hybrid) vozač može optimizirati potrošnju goriva ili punjenje baterije koristeći jednu od dvije alternativne funkcije upravljanja punjenja:

• SAVE funkcija – ručno odabrana pomoću zaslona na dodir, SAVE funkcija spriječava da se punjenje baterije spusti ispod razine koja je bila odabrana. Ovo omogućava vozaču da kasnije tijekom putovanja osigura tiho putovanje s nula emisijom. Vozilo će samo koristiti elektro motor ako je baterija primila punjenje preko spremljene razine pomoću regenerativnog kočenja.

• Predictive Energy Optimisation (PEO) funkcija – unoseći destinaciju u navigacijski sustav vozila automatski će se aktivirati PEO funkcija. Korištenjem podataka o nadmorskoj visini za odabranu rutu, PEO će inteligentno mijenjati električni motor i benzinski motor kako bi maksimalno poboljšao potrošnju goriva tijekom putovanja.

PUNJENJE
Koji različiti načini postoje za punjenje PHEVa?

• AC punjenje: Električna vozila isporučena su s kabelom za kućno punjenje koji se priključuje na vozilo. To znači da PHEV možete puniti u vašoj garaži ili na pristupnom putu ispred vaše kuće, ako imate vanjsku utičnicu. Ugrađeni punjač pretvara izmjeničnu struju u istosmjernu jer baterije mogu spremiti samo istosmjernu struju. Vrijeme punjenja ovisi u kojoj ste državi ali za brže punjenje možda ćete trebati instalirati kućnu zidnu kutiju za punjenje, koja puni vozilo brže nego standardna utičnica.

• Regenerativno kočenje: Električna vozila koriste regenerativno punjenje, koje pretvara kinetičku energiju vozila u električnu energiju - i koristi je za punjenje baterije - radije nego izgubiti je kao toplotnu energiju kao što to čine konvencionalne kočnice.

Što je ‘Punjenje na destinaciji’?

Nalazi se u lokalnim šoping centrima, hotelima, teretanama, itd. punjenje na destinaciji nalazi se na mjestima koje posjećujete prvenstveno zbog drugih razloga od onog za punjenje vašeg vozila.

Što je 'Punjenje tijekom putovanja'?

Oprema za brže punjenje može se naći na servisnim stanicama ili odgovarajućim stanicama za punjenje električnih vozila kako bi omogućili najveći kapacitet punjenja za najkraće vrijeme. To je poznato kao 'Punjenje tijekom putovanja'.

Koju opremu za punjenje trebam imati?

Land Rover P400e isporučen je s kućnim kabelom za punjenje kao standardnom opremom koji odgovara za punjenje iz domaće utičnice. Međutim, za pogodnost i brže punjenje preporuča se zidna kutija (ali nije neophodna) kako biste kući punili električno vozilo. Cijena instalacije ovisi o tržištu (dobavljaču struje) ali su pristupačne i cijena im nastavlja padati zbog povećane potražnje. Zidna kutija može biti opremljena s ugrađenim kabelom za punjenje, s druge strane kabel za javno punjenje dostupan je kao dodatna oprema i može se koristiti sa zidnom kutijom ili u javnim punionicama.
Univerzalni kabel za punjenje je također dotupan kao dodatna oprema koji se može koristiti s različitim adapterima i utičnicama kako bi zadovoljili globalne standarde. Oni su isporučeni s kućnom i industrijskom utičnicom, ova zadnja odgovara za brže punjenje jer može podnijeti do 7 kW.

Je li trebam promijeniti instalaciju u svojoj kući?

Jaguar Land Rover EV vozila imaju kabel za punjenje kao dio standardne opreme koji se može izravno spojiti u vaše domaće utičnice. Za brže i pogodnije punjenje preporučljivo je da kupci, pomoću kvalificiranog električara, instaliraju odvojenu, odgovarajuću instalaciju za punjenje u električni sustav svoje kuće i instaliraju odgovarajuću utičnicu za punjenje ili zidnu kutiju za punjenje vozila.

Tko mi može instalirati zidnu kutiju?

Svaki Jaguar Land Rover prodajni regij ima preporučenog dobavljača za njihovo tržište koji može pristupiti objektima kupca i preporučiti i organizirati ugradnju rješenja za punjenje na osnovi budžeta kupca i mogućnosti električne mreže. Ako se koriste drugi dobavljači, oni moraju garantirati kompatibilnost opreme.

Nemam privatni parking kući ili na poslu. Je li to znači da ne mogu imati električno vozilo?

Ne mora značiti: to ovisi o brojnim različitim čimbenicima. Postoji rastuća mreža javnih punionica, sa standardnim i brzim punjenjem. U gradovima i na glasvnim cestama, također ima puno 'punionica tijekom putovanja' i 'punionica na destinaciji' koje su vam dostupne.

Je li baterija ima garanciju?

Jaguar Land Rover BEV i PHEV vozila imaju garanciju 8 godina ili 100,000 milja (koje se prvo ostvari), garanciju za 70% kapaciteta punjenja. Garancija vrijedi u slučaju ispravnog korištenja i održavanja vozila i redovitog punjenja baterije.

Što znači kWh?

Kilovat-sati je mjera koliko energije ože biti spremljena u bateriji. Za određeno vozilo, baterija s većim kapacitetot - više kWh - imati će veću autonomiju i/ili performanse. Za određeni kapacitet, aktualna autonomija će se mijenjati ovisno o stilu vožnje i uvjetima okoline.

Može li električna mreža podržati povećani broj električnih vozila?

Proizvođači automobila trenutno rade s vladama i dobavljačima energije kako bi osigurali da povećani broj električnih vozila ne uzrokuje probleme s nacionalnim električnim mrežama.

Što je regenerativno kočenje?

Električni motori troše energiju da bi omogućili kretanje. Kada ovo kretanje više nije potrebno (na primjer kada vozilo usporava), sila kočenja može biti usmjerena da obrne aktivnost motora i generira struju. Ovo je poznato kao regenerativno kočenje i generirana struja može biti usmjerena prema bateriji. Pod pravim uvjetima, autonomija električnog vozila može biti povećana za više od 10% preko skupljanja regenerativne struje.

Hoće li baterija trajati?

EV baterije obično imaju garanciju od osam godina, što je značajno dulje od standarde garancije vozila. Garancija vrijedi u slučaju ispravnog korištenja i održavanja vozila i redovitog punjenja baterije.

SPOSOBNOST & PERFORMANSE
Jesu li PHEV vozila sporija i sa slabijom reakcijom nego benzinska i dizelska auta?

Električni motori stvaraju trenutačni i kompletni okretni moment uz mirovanja, što rezultira zadivljujućom reakcijom i vremenima ubrzanja. Range Rover PHEV ubrzava od 0-60 km/h za 6.7 sekundi.

Mogu li koristiti PHEV za vuču?

Land Rover P400e može vući do 2,500 kg pomoću demontažne kuke iz dodatne opreme. Električna aktivirana kuka nije dostupna zbog pozicije visokonaponske baterije i pridružne električne opreme u vozilu. Sve opcije za pomoć prilikom vuče, kao što su Advanced Tow Assist i spuštanje stražnjeg ovjesa dostupne su kod P400e. Vuča je moguća u EV načinu, ali autonomija će biti smanjena.

Mogu li koristiti PHEV u off road vožnji?

Off-road sposobnosti našeg P400e su potpune i u nekim okolnostima poboljšane u odnosu na vozila s konvencionalnim motorom. P400e postiže dubinu prolaska kroz vodu Range Rovera (900 mm) i Range Rovera Sport (850 mm) a dodatni okretni moment koji pruža električni motor pri niskim brzinama je prednost u raznim off-road situacijama. Dodatno, način vožnje Električnog vozila je dostupan u nekim od Terrain Response načina. EV način je dostupan s kratkom autonomijom za off road korištenje, ali autonomija će biti ograničena.

Mogu li ugraditi rezervni kotač u PHEVu?

P400e je opremljen standardnim sustavom za popravak guma i rezervni kotač ne može biti smješten na uobičajeno mjesto ispod poda. Međutim torba za kotač i sustav spremanja remenom dostupni su kao dodatna oprema preko Land Rover trgovaca, što će vam omogućiti spremanje rezervnog kotača s normalnim ili smanjenim dimenzijama u prtljažniku kada je potrebno.

SIGURNOST
Jesu li električna vozila sigurna?

Sva Jaguar Land Rover vozila, uključujući BEV i PHEV, dizajnirana su i konstruirana kako bi zadovoljila najstrože globalne sigurnosne standarde.

Mogu li se električna vozila puniti na kiši?

Sigurnost procesa punjenja u normalnim uvjetima je potpuno osigurana. Kupci i prolaznici nisu izloženi nikakvom riziku električnog udara.

VIŠE O PHEV
KREIRAJTE VLASTITI AUTOMOBIL
O PHEVU
Ova inovativna tehnologija smanjuje emisiju i poboljšava performanse, čineći ga našim najinovativnijim motorom do sada.
DOZNAJTE VIŠE
PUNJENJE VAŠEG PHEVA
Od standardnog punjenja do korištenja sve veće mreže, punjenje vašeg PHEV vozila ne može biti lakše. I, kao i u puno slučajeva kada ga radite noću, je također pogodno.
DOZNAJTE VIŠE
KREIRAJTE VLASTITI AUTOMOBIL
Dizajnirajte vaše savršeno vozilo
PREUZMITE BROŠURU
Pogledajte što Land Rover ima za ponuditi
PRONAĐITE TRGOVCA
Pronađite Land Rover trgovca u vašoj blizini
REZERVIRAJTE TESTNU VOŽNJU
Organizirajte cestovnu testnu vožnju pomoću vašeg najbližeg zastupnika