UČESTALA PITANJA O PHEV
Q) JE LI BATERIJA POKRIVENA JAMSTVOM?
A) Da. Pored standardnog jamstva na vozilo, naše pogonske baterije imaju osmogodišnje jamstvo.
Q) KOJI JE DOSEG PLUG-IN HIBRIDA?
A) Uz korištenje samo elektromotora, doseg plug-in hibrida je do 68km*. Plug-in hibridi koriste i benzinski motor radi postizanja puno većeg dosega.
Q) MOGU LI PUNITI SVOJ PLUG-IN HIBRID PO KIŠI?
A) Da. Postignuta je potpuna sigurnost postupka punjenja plug-in hibrida.
Q) MOŽE LI NACIONALNA ELEKTRIČNA MREŽA IZDRŽATI POTRAŽNJU?
A) Električna mreža može bez problema izdržati punjenje električnih vozila, koje se uglavnom odvija noću kada je potrošnja električne energije mala. Mi, kao i drugi proizvođači automobila, radimo s vladama i dobavljačima električne energije kako bismo osigurali dobavu.
Q) JESU LI ELEKTRIČNA VOZILA SPORA U USPOREDBI S BENZINSKIM I DIZELSKIM VOZILIMA?
A) Ne, daleko od toga. Elektromotori daju trenutačni i puno okretni moment iz stanja mirovanja, što pruža izuzetni odziv i ubrzanje.
Q) JESU LI ELEKTRIČNA VOZILA SIGURNA?
A) Da. Svi novi modeli zadovoljavaju iste stroge sigurnosne norme kao i sva druga vozila.
VRSTE ELEKTRIČNIH VOZILA
Što je plug-in hibrid električno vozilo?

Plug-in hibridno električno vozilo (PHEV) ima konvencionalni motor s unutarnjim izgaranjem i snažni elektromotor koji rade paralelno. Elektromotor se napaja iz visokonaponske baterije velikog kapaciteta koja se puni iz vanjskog izvora, a dopunjava se i koristeći generatorsko kočenje u vožnji. Baterija velikog kapaciteta omogućava kretanje vozila kao potpuno električnog vozila do 68km* kada je potpuno puna, što će biti dovoljno za većinu redovnih vožnji kao što su dnevne gradske vožnje i prijevoz do škole.

*Ove vrijednosti su izračunate na temelju norme NEDC2 Electric Only Range.

Jesu li plug-in hibridna vozila jedina vrsta električnih vozila?

• MHEV. Ova vozila koriste elektropokretač-generator pogonjen remenom i bateriju za prikupljanje električne energije kada je motor rasterećen.
• HEV. Oni kombiniraju benzinski motor i elektromotor. Bateriju puni benzinski motor, a puni se i generatorskim kočenjem.
• PHEV. Oni kombiniraju benzinski motor i elektromotor. Baterija se puni iz vanjskog izvora, te kroz generatorsko kočenje.
• BEV. Ova vozila nemaju motor s unutarnjim izgaranjem (benzinski ili dizelski). Imaju samo električni pogon. Pune se iz vanjskog izvora i generatorskim kočenjem.

ŽIVOT S PLUG-IN HIBRIDOM
Utječu li vremenski uvjeti na bateriju?

Na visokim temperaturama, doseg se smanjuje jer se energija koristi za hlađenje baterije. Vijek baterije se može promijeniti samo ako ekstremna vrućina traje jako dugo vremena. Slično tome, na vrlo niskim temperaturama, doseg se smanjuje jer se energija koristi za grijanje baterije. Baterije se mogu skladištiti na -40℃, ali moraju biti uključene i zagrijane na -20℃ prije vožnje.

Propadaju li baterije vremenom, kao što se to događa u drugim uređajima?

Baterije u električnim vozilima (EV) je moguće puniti tisuće puta uz vrlo malo propadanja.

Je li baterije potrebno redovito mijenjati?

Baterije u BEV i PHEV uobičajeno imaju jamstvo od osam godina, što je značajno duže od standardnog jamstva na vozilo.

Koje su glavne prednosti posjedovanja plug-in hibridnog vozila?

Plug-in hibridi nude mnoge prednosti električnih vozila, kao što su profinjenost, mali tekući troškovi i nulta emisija iz ispuha u kratkim redovnim vožnjama, nudeći fleksibilnost konvencionalnog motora s unutarnjim izgaranjem za duža putovanja bez potrebe za punjenjem baterije. Kombinacija motora s unutarnjim izgaranjem i elektromotora znači i da to vozilo raspolaže snagom, okretnim momentom i performansama koje se obično povezuju s konvencionalnim motorom veće zapremine.

Postoje li i druge prednosti?

Plug-in hibrid nudi mnoge prednosti električnog vozila kupcima kojima potpuno električno vozilo ne bi bilo prikladan izbor. Uz dobavu električne energije u sve većoj mjeri iz obnovljivih izvora, električni automobili nude i manje zagađenje okoliša nego tradicionalni motori koji troše gorivo. To sve više prepoznaju vlade širom svijeta nudeći čitav niz poticaja za smanjenje kupovne cijene i poreza za službene automobile. Ovo, zajedno sa smanjenim tekućim troškovima elektrificiranog vozila, mnogim ljudima daje uvjerljive financijske razloge, pri čemu može raditi kao konvencionalno vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem kada je to potrebno.

Koji su nedostaci posjedovanja plug-in hibridnog električnog vozila?

Najveće prednosti plug-in hibrida će iskusiti vlasnici koji mogu koristiti vanjsko punjenje za značajni dio svoje kilometraže. Dok je duža putovanja moguće izvesti bez potrebe za punjenjem iz vanjskog izvora, potrošnja goriva vozila na ovakvim putovanjima će biti usporediva s onom vozila s konvencionalnim motorom s unutarnjim izgaranjem nakon što se baterija isprazni, iako u bateriji uvijek ostaje minimum električne energije radi pomoći toplinskom motoru kada je potrebna puna snaga.

DOSEG ZA PHEV
Hoće li plug-in hibrid imati dovoljno veliki doseg za moje putovanje?

Izvor energije je vanjski motor s unutarnjim izgaranjem, baterija PHEV-a ili kombinacija ovog dvoje, što se može odabrati ručno ili automatski. Koristeći samo bateriju, doseg može biti do 68km*.

*Ove vrijednosti su izračunate na temelju norme NEDC2 Electric Only Range.

Koji čimbenici utječu na doseg?

Uključivanje sustava hlađenja ili grijanja će brže isprazniti bateriju i smanjiti doseg vozila u vožnji na električni pogon (EV). Brza vožnja će također brže isprazniti bateriju, a time i doseg u vožnji na električni pogon.

Kako mogu postići optimalnu potrošnju goriva i napunjenost baterije?

Kada ste u tvorničkoj postavci načina rada (Parallel Hybrid) možete postići optimalnu potrošnju goriva il napunjenosti baterije korištenjem jedne od dvije alternativne funkcije upravljanja razinom napunjenosti:

• Funkcija SAVE – uključuje se ručno putem dodirnog zaslona te sprečava pražnjenje baterije ispod odabrane razine. Na taj način možete sačuvati dovoljno električne energije za tihu vožnju bez emisije za neko kasnije vrijeme tijekom putovanja. Vozilo će koristiti elektromotor samo ako je baterija, generatorskim kočenjem, napunjena iznad postavljene razine.
• Funkcija Predictive Energy Optimisation (PEO) (predviđanje optimalne količine energije) – unosom odredišta u navigacijski sustav u vozilu automatski ćete uključiti funkciju PEO. Korištenjem podataka o nadmorskoj visini na odabranoj ruti, PEO inteligentno prebacuje između elektromotora i benzinskog motora radi maksimalne uštede goriva tijekom putovanja.

PUNJENJE
Koji sve načini punjenja plug-in hibrida postoje?

• Punjenje izmjeničnom strujom: Električna vozila su opremljena kabelom za punjenje za domaćinstvo koje se uključuje u vozilo. To znači da možete puniti PHEV u svojoj garaži ili na prilazu kući ako imate vanjsku utičnicu. Ispravljač u vozilu pretvara izmjeničnu u istosmjernu struju. Trajanje punjenja ovisi o zemlji u kojoj boravite, ali za brže punjenje možda možete ugraditi zidni uređaj za punjenje koji brže puni automobil nego standardna utičnica.

• Generatorsko kočenje: Električna vozila koriste generatorsko kočenje koje pretvara kinetičku energiju vozila u električnu energiju – kojom pune bateriju – umjesto da je rasipaju kao toplinsku energiju kako to čine konvencionalne kočnice.

Što je „Destination Charging“?

Punjenje na odredištu (Destination charging) možemo pronaći na mjestima koja posjećujete zbog drugih razloga osim zbog nalijevanja goriva u vozilo. Nalazi se u lokalnim trgovinskim centrima, hotelima, teretanama i slično.

Što je „Journey Charging“?

Opremu za brže punjenje možemo pronaći na benzinskim crpkama ili posebnim postajama za punjenje električnih vozila radi osiguravanja čim većeg broja punjenja u čim kraćem vremenu. To se zove „Journey Charging“ (punjenje na putu).

Koja oprema za punjenje mi treba?

Naša plug-in hibridna vozila se standardno isporučuju s kabelom za punjenje kod kuće (Home Charging) koji je pogodan za punjenje iz kućne utičnice. Međutim, zbog praktičnosti i brzine punjenja, preporučujemo zidni uređaj za punjenje (iako nije neophodan) za potrebe punjenja električnog vozila kod kuće. Troškovi ugradnje se razlikuju u ovisnosti o tržištu (i dobavi električne energije) ali su prihvatljive, a cijene padaju s porastom potražnje. Zidni uređaj za punjenje može biti opremljen ugrađenim kabelom za punjenje, dok je, alternativno, dostupan i opći kabel za punjenje (Public Charging Cable) kao dodatna oprema, a moguće ga je koristiti uz zidni uređaj ili na javnim punionicama.

Kao dodatna oprema u ponudi je i univerzalni kabel za punjenje (Universal Charging Cable) na koji je moguće postaviti različite adaptere i utikače radi prilagođavanja raznovrsnim standardima po svijetu. Oni su isporučuju s utikačima za domaćinstvo i za industriju, pri čemu su ovi potonji podesni za brže punjenje jer mogu izdržati do 7 kW.

Hoću li morati raditi izmjene na električnoj instalaciji u svojoj kući?

Naša plug-in hibridna vozila su standardno opremljena kabelom za punjenje koji možete izravno uključiti u utičnicu u svom domaćinstvu. Radi bržeg i praktičnijeg punjenja, preporučujemo kupcima da prepuste kvalificiranom električaru izvedbu zasebnog strujnog kruga unutar kućne instalacije samo za punjenje te ugrade zasebnu utičnicu ili zidni uređaj za punjenje.

Tko mi može ugraditi zidni uređaj za punjenje?

Svako prodajno područje Land Rovera ima preferiranog izvođača na svom tržištu koji može napraviti procjenu vašeg prostora (poslovnog ili kuće) i dati vam preporuke i osmisliti preinake na temelju vašeg budžeta i mogućnosti električne mreže. Ako koristite druge izvođače, oni moraju jamčiti kompatibilnost opreme.

Nemam privatni parking kod kuće ili na poslu. Znači li to da ne mogu imati električno vozilo?

Ne nužno: to ovisi o nizu različitih čimbenika. Postoji rastuća mreža javnih punionica, sa standardnim i uređajima za brzo punjenje. U gradovima i na glavnim cestama postoje i mnoge punionice „na putu“ i „na odredištu“ koje su vam na raspolaganju.

Ima li baterija jamstvo?

Plug-in hibridna vozila Land Rover nude jamstvo za 70% napunjenosti tijekom 8 godina ili 100.000 milja (što prije nastupi). Ovo jamstvo je uvjetovano ispravnim korištenjem i održavanjem vozila i redovitim punjenjem baterije.

Što znači kWh?

Kilovat-sat je mjera količine energije koju je moguće pohraniti u bateriju. Za neko vozilo, baterija većeg kapaciteta - više kWh - će imati veći doseg i/ili bolje performanse. Uz neki kapacitet, stvarni doseg može biti različit u ovisnosti o načinu vožnje i uvjetima u prometu.

Može li električna mreža izdržati rastući broj električnih vozila?

Proizvođači elektromotora trenutno rade s vladama i dobavljačima električne energije kako bi se osiguralo da porast uporabe električnih vozila ne ugrozi nacionalne električne mreže.

Što je generatorsko kočenje?

Elektromotori troše energiju za pogon. Kada pogon više nije potreban (na primjer kada vozilo usporava), silu kočenja je moguće prikupiti za suprotno djelovanje elektromotora i generiranje električne energije. To se naziva generatorskim kočenjem, a generirana električna energija se pohranjuje u bateriju. U odgovarajućim uvjetima, doseg električnog vozila je, prikupljanjem generirane električne energije, moguće povećati za više od 10%.

SPOSOBNOSTI I PERFORMANSE
Jesu li PHEV sporiji i slabijeg odziva od benzinskih ili dizelskih automobila?

Elektromotori daju trenutačni i puno okretni moment iz stanja mirovanja, što pruža izuzetni odziv i ubrzanje.

Mogu li koristiti PHEV za vuču?

Električno pomična vučna kuka nije dostupna zbog smještaja visokonaponske baterije i povezane električne opreme u vozilu. Međutim, umjesto nje moguće je koristiti rastavljivu vučnu kuku koja je dostupna kao dodatna oprema. Vuča je moguća uz električni pogon, ali će to smanjiti doseg.

Mogu li koristiti PHEV za terensku vožnju?

Terenske sposobnosti naših vozila PHEV nisu umanjene, a u nekim slučajevima su i poboljšane u odnosu na vozila s konvencionalnim motorom. Dodatni okretni moment koji daje elektromotor pri malim brzinama je prednost u nizu situacija u terenskoj vožnji. Osim toga, električni pogon je dostupan u nekim načinima rada sustava Terrain Response. Vožnja na električni pogon (EV) je dostupna u manjoj mjeri u terenskoj vožnji, ali će doseg biti smanjen.

Mogu li postaviti rezervni kotač u PHEV?

Naša plug-in hibridna vozila su standardno opremljena kompletom za krpanje gume dok rezervni kotač nije moguće smjestiti na uobičajeno mjesto ispod vozila. Međutim, kod vašeg Land Rover prodavača su, za vozila Land Rover, dostupni torba za kotač i remenje za učvršćivanje. Na taj način možete u prtljažnik smjestiti mali ili rezervni kotač pune veličine, kada je to potrebno.

SIGURNOST
Jesu li električna vozila sigurna?

Sva naša vozila, uključujući plug-in hibride, su konstruirana i proizvedena u skladu s najstrožim svjetskim sigurnosnim standardima.

ISTRAŽI LAND ROVER
NAŠA PALETA HIBRIDA
Istražite našu paletu plug-in hibridnih vozila.
SAZNAJ VIŠE
ISTRAŽITE NAŠA VOZILA
Istražite i usporedite cijelu našu paletu vozila prije nego odaberete ono pravo za vas i vaš način života.
ISTRAŽITE NAŠA VOZILA
KREIRAJTE VLASTITI AUTOMOBIL 

Pomoću konfiguratora dizajnirajte vaš savršeni Land Rover
PREUZMITE BROŠURU
Doznajte više o Land Rover vozilima
REZERVIRAJTE TESTNU VOŽNJU
Organizirajte cestovnu testnu vožnju pomoću vašeg najbližeg zastupnika
PRONAĐI PRODAVAČA
Potraži Land Rover prodavača u svojoj blizini